Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 12 000 души подкрепиха искането създателят на Двора на Кирилицата да получи българско гражданство

Близо 12 000 души са подкрепили искането на Инициативна група от Варна, която предлага да се предостави българско гражданство на арменеца Карен Алексанян - създателят и основател на единствения в света музей на свещената азбука „Двор на Кирилицата“. Това каза за Радио Варна Искра Иванова, председател на Инициативната група.

Карен Алексанян е създател на културно-исторически комплекс “Двор на кирилицата” в първата българска столица Плиска. В музея на азбуката ни под открито небе, освен 30-те букви, са увековечени Светите братята Кирил и Методий и Свети Цар Борис Покръстител. Дворът на Кирилицата е открит през май 2015 г. в чест на 1150 години от приемане на християнството. В комплекса е изградена и Алея на писателите с 46 бюст-паметника на наши и чужди автори, творили на кирилица.



Карен Алексанян

Карен Алексанян планира на 24 май да открие паметник на Стоян Михайловски, написал всеучилищния химн “Върви, народе възродени”. 

Подписката беше внесена в Президентството на Република България на 27 април т.г., но все още може да бъде подкрепена онлайн. Надеждите на вносителите са до 24 май Карен Алексанян да получи българско гражданство, каза още Искра Иванова.

Разговорът с нея чуйте в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна