Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светла Петрова: Има наказателна акция срещу БНР

Найден Зеленогорски: Управляващите показват, че медиите могат да са свободни, но не чак дотам

Светла Петрова
Снимка: БГНЕС

"Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването "Нещо повече" журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медиятаВ писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии, членовете на Обществения съвет настояват да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер.

Тя подчерта, че писмото на Съвета е в подкрепа на генералния директор Андон Балтаков, който изпрати писмо до комисията по бюджет и финанси в отиващия си 45-и парламент.

"Убедена съм, че това е наказателна акция срещу БНР, защото то се опитва да се държи като независима медия и да опазва авторитета си на медия, която служи на обществото, а не на някакви корпоративни кръгове и на актуалната власт", каза Петрова.

По думите ѝ когато се орежат средствата от бюджета, необходим за оцеляването на БНР като медия, сигурно целта е то да бъде заглушено:

"Това абсолютно скандално действие на министерството на финансите трябва да бъде свързвано с печалното 112-о място на България в класацията за свобода на медиите".

Светла Петрова определи БНТ и БТА като по-сервилни и обезличени медии, които получават исканото от тях.

Найден Зеленогорски

Найден Зеленогорски от гражданско сдружение "Достойнството на един народ" изказа мнение, че отнемането на средства от бюджета на БНР не е по причина справяне с пандемията, защото министърът на финансите от кабинета "Борисов 3" се похвали, че държавният бюджет е на излишък:

"Бюджетът за едни е майка, а за други е мащеха. Свободните медии, в които има плурализъм и които не се водят от силните на деня, имат висок рейтинг. Очевидно е, че най-високият рейтинг на БНР е добре отстояван от журналистите в него и от хората, които смятат, че свободните медии са основно достижение на демокрацията".

Според него това, че БНР е най-свободната и най-добрата медия в България е дало повод на управляващите да покажат с пръст, че медиите могат да са свободни, но не чак дотам:

"На изпроводяк се реши да бъде даден този ужасяващ знак за българското общество и за обществото на Европа, към което се стремим".

Интервютата на Диана Янкулова със Светла Петрова и Найден Зеленогорски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.