Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа бавно отваря градове, в Индия пандемията бушува

Илюстрация: Георги Цветков

С поставени 22 милиона дози ваксини Европа започва бавно да отваря градове, заведения и плажове, в опит да спаси летния сезон. В Азия, и по-конкретно в Индия, пандемията все още бушува с пълна сила.

Италия регистрира най-ниския брой смъртни случаи от Covid-19 от октомври миналата година. Страната планира скоро да позволи на бизнесите не от първа необходимост, като фитнес салони и сватбени тържества, да отворят.

В същото време 23-годишна италианка получи погрешка 6 дози от ваксината на „Пфайзер“. Жената е настанена в болница в Тоскана, като състоянието ѝ е добро. Вместо да постави само една доза на жената, сестрата погрешка инжектирала целия флакон.

Здравните власти на Обединеното кралство понижиха нивото на тревога за разпространението на Covid-19 от 4-то на трето ниво. Това означава, че епидемията циркулира, но вече не нараства експоненциално.

Чехия отвори всички магазини, а в класните стаи се върнаха всички ученици от началния етап. От 17 май ще отворят и откритите части на заведенията.

Броят на болните от Covid-19 в интензивните отделения във Франция за първи път е паднал под 5000, съобщи френският министър на здравеопазването Оливие Веран. Министърът потвърди заразяването на поне 20 души с индийския вариант на вируса, въпреки строгия контрол на пътуванията от Индия. Според Световната здравна организация вариантът е много силно заразен и може да не реагира на ваксината.

А в Индия се засилват призивите за налагане на локдаун в цялата страна, след като вече повече от две седмици броят на новозаразените за денонощие надхвърля 350 хиляди души.  В много индийски щати вече въведоха строги ограничения като нарушителите се наказват сурово.

В карантината конфискуват мотоциклети и тротинетки.

„Ако видим, че става дума за умишлен опит да се заобиколи системата и да се нарушат ограниченията, може и да арестуваме човека“, заяви служител на реда.

А река Ганг изхвърли над 40 тела на брега си в северната част на Индия. Властите смятат, че хората са починали от Covid-19, но не са погребани или кремирани заради претоварената система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна