Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безконтактно плащане на билети стартира в столичния градски транспорт

| обновено на 11.05.21 в 08:13
Снимка: БГНЕС

От днес в градския транспорт на София трябва да действа безконтактно плащане на билети, както и използване на нови карти пластики за пътуване в наземния транспорт, съобщи директорът на Центъра за градска мобилност Димитър  Дилчев.

Той обясни още, че предстои на 17 май в Общинския съвет да бъде внесено предложение в градския транспорт да се издава и т.нар. билет за време.

„На сайта на Центъра за градска мобилност създавате вашия профил със снимка, с имейл, с телефон, при което на ПУК на Центъра за градска мобилност само ще продиктувате вашия имейл или телефон, профилът ви ще бъде зареден и картата ще излезе с необходимия превозен документ, който желаете да заредите върху нея. 60 минути за валидация.

Това означава, че на 59-ата минута може да се валидирате и да пътувате още 15, 20, 30 минути и така нататък.

Отново ще повторя. Нека да се разгледат конкретно предложенията. Могат да дойдат и други идеи от съветниците. Знаете, че има много активни сред тях.

Тази електронна система ще бъде изплатена през 2028 година и по договор струва 83 милиона лева“, каза Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност.

От гражданската организация „Спаси София“ критикуваха старта на новата билетна система в София, която не дава възможност на гражданите да ползват билет с прекачване между различните превозни средства. Според организацията така се оскъпява пътуването на столичани със система, за която ще се платят близо 100 млн. лв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна