Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Бобов дол предоставя на държавата 11 язовира и водоеми по Разметаница

Снимка: Полина Тодорова

Община Бобов дол предоставя 11 язовира и водоеми по Разметаница безвъзмездно на дър

Язовирите, които трябва да станат държавни, са в селата Шатрово, Мламолово, Големо село, Голем върбовник. Най-голям е този при Големо село, на площ от около 80 декара, с 46 декара водна площ е язовирът при Шатрово, 24 декара - този при Голем върбовник. Общината няма средства и ресурси по поддържането им,  ана един етап дори контролните органи наложиха и санкции на кмета на миньорския град Елза Вличкова.

Отдаването обаче се натъква и на доста проблеми, коментира зам.-кметът на Бобов дол Йорданка Гацева:

"Имаме примерно преливник на язовира в частен имот. Трябва да направим отчуждение, да стане общински и тогава да го предоставим"...

и  Община Бобошево прехвърля собствеността върху язовир "Бадино" на държавата. Такова решение е взето на последната сесия на Общинския съвет, а основният мотив, представен в докладната от кмета Крум Маринов, е спестяване на разходи от бюджета, до каквито неминуемо води стопанисването на водния обект. За прехвърлянето гласуваха всички съветници, като то ще бъде безвъзмездно.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.