Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разрешават ваксиниране на 12-годишни с „Пфайзер/Бионтех“

| обновено на 11.05.21 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу коронавирус на „Пфайзер/Бионтех“ е разрешена за спешна употреба и при децата от 12 до 15 години.

Разширяването на разрешението за ваксинация означава, че ще бъде ваксинирано още 5% от населението на САЩ или 85% ще имат право да получат ваксина за Covid-19.

Ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ досега беше разрешена само за възрастни над 16 години. Ваксините на „Модерна“ и „Джонсън&Джонсън“ („Янсен“) са разрешени за употреба от 18 години нагоре.

За да бъде разрешена употребата на ваксината за деца от фармацевтичната компанията в края на март трябваше да представят пред Американската администрация за храните и лекарствата резултатите от клиничното изпитание включващо 2260 деца до 15-годишна възраст.

Според компанията ваксината в тази възрастова група е показала 100%  ефективност и добра поносимост.

Отбелязва се, че някои деца след втората доза са имали реакции подобни на тези при възрастните като втрисане и болки.

В сряда се очакват консултации в Консултативния комитет към Центъра за контрол и превенция на болестите относно ваксината за децата от 12 до 15 години. След това директорът на центъра д-р Рошел Валенски ще реши и обяви дали ще препоръчат използването ѝ за тази възрастова група.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени