Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Длъжници сме на всички, посветили живота си на книгата

| обновено на 11.05.21 в 15:53
Вицепрезидентът Илияна Йотова говори на патронния празник на Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“.
Снимка: БГНЕС

Държавата и обществото са в дълг към всички, които са посветили живота си на книгата - подчерта в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова на патронния празник на Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“ и честването на професионалния празник на библиотечните специалисти.

„Вие държите един златен ключ към много златни врати, на много библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря една врата към знанието, към нещо много велико и това е книгата в храма на словото. Ще трябва да си дадем още един обет - да ценим и да пазим словото българско, да не изпразваме думите от съдържание“, каза Йотова. Тя поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Ученици от шести клас в Националната гимназия за древни езици и култури споделиха за днешния празник:

„Аз смятам, че този празник е изключително важен, защото без тези хора е нямало как да имаме азбука, да сме грамотни, а като цяло говорът, изразяването е едно от най-важните неща, поне според мен“.

„Той е много специален и важен за нашето училище. Много се радвам и мога да се похваля и да се гордея с това, че уча в това училище“.

Новите пейки под формата на букви ще бъдат представени тази вечер пред Националната библиотека в присъствието на писателите Георги Господинов, Марин Бодаков, Мирела Иванова и Петър Чухов.

Проектът е озаглавен „Скритите букви“. Пейките са 14 и са във формата на буквите от българската азбука, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки.

На всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани специално за проекта.

Пейките-букви ще останат пред  библиотеката до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.