Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Проф. Милен Георгиев: Имаме дълг към обществото да обясняваме науката на достъпен език

проф. Милен Георгиев
Снимка: БАН

Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – БАН. Той е ръководител на лабораторията по метаболомика към същия институт.

В класацията на Станфорд на най-добрите 2% от учените в света попаднаха и българи, той е един от тях. Той е съредактор и член на редакционните колегии на дузина международни списания в областта на биотехнологиите и химията на природните молекули. Организатор на международна конференция по рационално оползотворяване на природните продукти.

Проф. Милен Георгиев е главен герой в “Нашият ден“

“Ако трябва да се върна в началото, имаше доста трънлива част от пътя. Имаше хронично недофинансиране на науката в България. Бяха времената около 2002 г., когато аз започнах да се занимавам с наука, до към 2006-2008 г.

Годините бяха много трудни за научни изследвания за правене на наука. В същото време тогава бях в Германия на една дългосрочна специализация. Имах една много сериозна дилема дали след края на специализацията да се върна в България, или да остана в Германия, където имах предложение.

Но това са времена, които отминаха. Доста неща се промениха. Най-малкото е, че се смениха десетина министъра на образованието. В последните години за радост тази турбуленция, която имаше в началото на десетилетието, понамаля.“

Науката

“Винаги казвам, че ако човек не може да обясни на баба си и дядо си с три изречения това, което прави, със сигурност не е много успешен, независимо от това дали прави наука, сателити в Космоса или модерни телефони.

Нещо повече, научните занимания в по-голямата си част се финансират с пари на данъкоплатците. Имаме дълг към обществото да обясняваме на един достъпен език за какво се използват тези пари."

Растенията

“Това, което ние работим – стъпваме на едно многовековно използване на растенията и познаването на лечебните свойства на част от тях. Нуждата от използване на растенията и евентуално третиране на заболявания чрез тях е дълбоко позната във вековете.

Съвременната наука се прави от едни големи колективи и в повечето случаи знанието, което създаваме, си го споделяме. И създаването на един конкретен продукт – лекарство или ново знание – е следствие на колективен труд.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.