Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ускорено технологично обновяване на библиотеките са усилията на бранша

Националната библиотечна седмица ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г.

| обновено на 11.05.21 в 14:41
Снимка: lib.bg

За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица. Тя ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“, а програмата включва инициативи от 11 до 24 май.

Целта е да се фокусира вниманието на различните власти и партньорите върху важността на библиотеките, обясни пред Радио София Спаска Тарандова, член на ББИА и изпълнителен директор на фондация "Глобални библиотеки - България", партньор на кампанията.

Мотото на кампанията напомня как в пандемията и морето от дезинформация книгите и библиотеките помагат на всеки един. Помага и с онлайн включване, социализиране, активизиране на млади и по-възрастни читатели.

През последните години нещата с библиотеките леко се подобряват, макар и не с тази темпове, които заетите в бранша и ползвателите желаят, отбеляза още Тарандова, и посочи новата сграда на обществената библиотека в Бургас.

Времето – не само заради пандемията, изисква ускорена дигитализация на съдържанието в библиотеките и културните институти, на технологично обновление и бъдещите усилия се насочват именно натам.

Чуйте повече по темата от разговора на Гергана Пейкова със Спаска Тарандова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени