Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Коларова: Служебното правителство ще участва в предизборната кампания за президент

Румяна Коларова
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Има еволюция във втория служебен кабинет на Радев и тя е свързана с натрупания опит и със заявената вече политическа позиция и с очакването за предстоящите парламентарни, но и президентски избори". Този коментар направи пред БНР политологът проф. Румяна Коларова, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Според нея служебното правителство ще участва активно в предизборната кампания за президент на страната:

"Нагласите на избирателите към президента Румен Радев ще се формират и в резултат на отношението, което хората ще си изградят към служебния кабинет. Държавният глава е титулярът на това правителство, а не назначеният от него служебен премиер. Служебният кабинет би трябвало в много голяма степен да се съобразява с личната воля на президента и да отразява личните му позиции".

Проф. Коларова уточни, че служебните правителства са кризисни, когато има парламентарна криза:

"Различни са политическите ситуации, но този служебен кабинет ще трябва да управлява и Covid кризата и икономическите и социални проблеми, породени от нея. ... Макар че политическите противници на Бойко Борисов казват, че има провал, по отношение на управлението на пандемията може да се каже, че българското правителство се справя относително добре".

По думите ѝ начинът, по който бяха обсъдени и гласувани промените в Изборния кодекс, не е бил в тона на идеята за общ фронт срещу ГЕРБ:

"Не ми се иска да вярвам, че в резултат на еднодневни усилия на недобре организирано парламентарно мнозинство ще се стигне до ерозия на фундаменталния за българската демокрация процес - изборния. ... Факт е, че изборният процес гарантира смяна на управляващите. Има поява на нови партии, изчезват стари, има и смяна на управляващите. ... Като цяло, резултатите от изборния процес в България са демократични". 

Интервюто на Георги Марков с проф. Румяна Коларова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.