Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет членки на НАТО от Източна Европа осъдиха агресивни действия на Русия

Домакин на видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9 бе румънският президент Клаус Йоханис.
Снимка: Президентство на Румъния

Държавни и правителствени ръководители от 9 източноевропейски страни от НАТО, включително България, осъдиха снощи в Букурещ агресивното поведение на Русия по отношение на Украйна и опитите за саботаж на територията на алианса - експлозията през 2014 година на склад за боеприпаси в Чехия и "подобни руски действия в България".

В срещата виртуално се включиха президентът на Съединените щати и генералният секретар на НАТО. А домакинът - румънският президент Клаус Йоханис, обобщи:

„НАТО трябва да продължи да укрепва отбранителните и възпиращите си способности с единство и постоянство, особено на източния фланг – от Балтийско до Черно море. Затова настоях пред президента Байдън за увеличаване на военното присъствие, включително от САЩ, в Румъния и въобще в южната част на източния фланг“.

Президентът Румен Радев е отбелязал по време на видеоконференцията, че Европейският стълб на сигурност следва да е съобразен с развитието на НАТО и изисква адекватни технологични и индустриални способности, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на международния форум от формата Б9 България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени