Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Повечето от промените в Изборния кодекс са много трудни за реализиране

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Повечето от промените в Изборния кодекс са много трудни за реализиране. Основното, което ме притеснява в машинното гласуване, е свързано с капацитета на ЦИК да го осъществи". Този коментар направи пред БНР Даниел Стефанов, експерт по изборни процеси. Той подчерта, че много решения във връзка с промените в изборните закони са били взети, без да бъде зададен въпросът как ще се реализират.

"Един метод за гласуване беше политизиран в крайна степен. Машинното гласуване стана едва ли не елемент, от който зависи честността на изборите", заяви той и добави, че политическият разговор трябва да е за това да има честни избори, а не как изборите да станат реалност. 

По думите му е притеснително това, че ЦИК няма достатъчен контрол върху процеса на организирането на гласуването с машини, защото частни компании са наемани, за да направят всичко - от доставката на машините, през това да се налеят дигиталните бюлетини в тях, да се транспортират и инсталират и дори се разчита на частния доставчик да обучи секционните избирателни комисии. 

Според него е трябвало да се създаде структура в ЦИК, която да се занимава с технологичните въпроси:

"Не съм убеден, че сега някой от членовете на комисията има достатъчно технически капацитет и познания, за да разбере какво трябва да се направи с машините".

Стефанов подчерта, че старата ЦИК трябваше да направи доклад за проведените избори на 4 април и проблемите, регистрирани при машинното гласуване тогава.

Интервюто на Георги Марков с Даниел Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.