Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букви-пейки със стихове са разположени пред Националната библиотека

Боряна Зафирова и Тодора Радева
Снимка: Добринка Добрева

В Деня на Светите братя Кирил и Методий един проект в София ще ни напомни за нашата идентичност по артистичен начин. В 20.30 часа пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отново оживяват т.н. "скрити букви" - пейки, направени във формата на букви от българската азбука. Организаторите от фондацията "Прочети София" ще представят камерни четения под формата на визуално-поетичен маршрут на още две места с провокация към четенето в градска среда. В тези маршрути ще се включат и съвременни български поети.

"Опитахме се да създадем по-голям интерес към тях през това да откриват пейките - букви, хората едновременно да откриват поезията, да откриват града, да си спомнят за самите букви като места за четене, като места за срещи, да открият своето отношение към литературата, към града, в който живеят, каза за БНР художникът Боряна Зафирова.

Снимка: Дабринка Добрева

В предаването "Нещо повече" Тодора Радева, създател на Фондация „Прочети София“ допълни:

"Това, което виждаме на самите пейки, е част от нашата визуална идентичност, визуален език, пренесено от графичния дизайнер Костадин Кокаланов - автор на новата ни визуална идентичност. Той направи интересна среща между визуални образи от града, интензивен, активен цвят - тъмносиньо, лилаво, който е единствения цвят, освен монохромните цветове, които използваме в нашата визуална идентичност и шрифта на Кирил Златков "Комета". Костадин Кокаланов разглежда буквата като триизмерен обект в пространството, както са самите пейки-букви. Това донякъде ги прави различни и не веднага разпознаваеми. Разпознаваеми са на второ четене и когато човек се приближи до самите пейки, вижда, че на тях има закачени табели със стихове на съвременни автори".

Снимка: Добринка Добрева

На всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани специално за проекта от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел.

Визуалната част от поетичния маршрут е поверена на Албена Лимони, Мила Янева-Табакова и Боряна Зафирова. Те ще рисуват, пишат и създават в реално време визуалната среда, чрез преносимата интерактивна инсталация All is sketch на Poliforma. Тя представлява кутия, позволяваща, с помощта на проектор и сензорна писалка, да се рисува и пише по всякакви повърхности в града без следа.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени