Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев. По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези ключови компоненти за изработка на различни устройства. Към нарушените вериги на доставки – било заради пандемията, било заради казуса в Суецкия канал, било поради съвсем различни причини, трябва да прибавим различни природни катаклизми и редица други фактори, за да начертаем пълната картина на проблемите в този отрасъл, смята експертът.

Дефицитът на чипове се отразява изключително много в автомобилната индустрия, тъй като планирането на производството в нея се прави по много по-различен начин. Големите производители разчитат на „часовникарска точност“ на доставките на компоненти, които не съхраняват дълго в складовете си, а пускат директно в следващия етап от изработката на автомобила. Нарушените доставки правят процеса много по-трудно управляем. Освен това недостигът на чипове се обяснява и с ключовото им значение при изработката на различни комуникационни устройства, а пандемията промени радикално мащаба на употребата им.  

Заедно с трансформацията на автомобилната индустрия, започнала още преди пандемията и регулативния подход на Брюксел, отрасълът е изправен пред множество предизвикателства – подробности за част от тях може да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени