Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия отхвърли призива да приеме мигранти от Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия отхвърли категорично призива да приеме африкански имигранти от Италия, предаде Ройтерс. 

Призивът дойде в началото на седмицата от комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, след като само за две денонощия над 2000 мигранти пристигнаха на италианския средиземноморски остров Лампедуза.

"Разпределянето на тези хора из целия Европейски съюз няма да реши проблема", заяви австрийският министър по европейските работи Каролине Етщадлер, цитирана от Ройтерс. Според нея Европейският съюз трябва да подпомогне пряко хората в Африка и същевременно да отправи послание, че не всеки, който достигне европейския бряг, може да остане в Европа.

Европейският съюз няма работеща система за балансиране на мигрантския натиск между 27-те страни членки. Последното предложение на Еврокомисията по проблема беше торпилирано от Полша и Унгария миналата есен.

Днес италианският вестник "Република" съобщи за нова инициатива - Европейският съюз да се договори с Либия, както го направи с Турция преди 5 години, и да й плаща, за да държи мигрантите на своя територия. Италианското правителство отрече да стои зад такова предложение и заяви, че работи за финансово подпомагане на всички африкански държави по пътя на мигрантите.

Италия призова останалите страни от Европейския съюз за солидарност в справянето с нарастващия брой мигранти, прекосяващи Средиземно море.

След видеоконференция с колегите си от Евросъюза и Северна Африка министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе заяви, че са необходими структурни промени в миграционната политика на Европа. Ламорджезе даде за пример споразумението от 2019 година, когато Германия и Франция се съгласиха да поемат част от мигрантите, пристигащи в Италия. Страните спряха да прилагат това споразумение с настъпването на пандемията. По същото време обаче притокът на имигранти се увеличи - от началото на тази година Италия прие 13 000 души, или 3 пъти повече, отколкото през същия период през 2020-а. 2000 от тях пристигнаха на италианския остров Лампедуза в края на миналата седмица и началото на тази.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна