Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци настояват за „справедливо” разпределение на европейските ваксини

Снимка: БГНЕС

Кипърските турци призовават ЕС и Република Кипър за „равноправно и справедливо” разпределение на европейските коронавирусни ваксини за тяхната общност. С това искане представители на кипърско-турски икономически организации протестираха във вторник на един от пропускателните пунктове през демаркационната линия в Никозия.

Според организаторите на протеста ваксините от ЕС не се предоставят пропорционално на населението в двете части на разделения остров и кипърските турци трябва да получат по-големи количества.

Ваксините за тях са договорени от Република Кипър в рамките на споразуменията на Европейската комисия.

С последната доставка в понеделник на 6000 ваксини „АстраЗенека” общото количество европейски ваксини, изпратено от южната в северната част на острова, надхвърли 30 000 дози.

Кипърските турци обаче настояват, че справедливият им дял е над 100 000 ваксини, тъй като Кипър е получил досега от ЕС повече от 400 000 ваксини.

До днес кипърските турци имат и 140 000 дози от китайския ковид-препарат, изпратени им от Турция.

Населението на непризнатата Севернокипърска турска република е около 330 000 души.

Достъпът до ваксинация е много важен за живеещите под международно ембарго кипърски турци, които са европейски граждани, подчертаха в съвместно изявление протестиращите организации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна