Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ги Верхофстад: ЕС няма да оцелее в този вид през XXI век, ако работи както досега

Ги Верховщад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Този ЕС няма да оцелее в този вид през 21-ви век, ако работи както досега" - това каза евродепутатът от "Обнови Европа" и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстад на онлайн конференция, с която бе дадено началото на българското участие в Конференцията за бъдещето на Европа:

"Не сме достатъчно устойчиви, не сме достатъчно ефективни, не действаме достатъчно демократично. Начинът, по който работехме, може би беше добър за 20-ти век, но не е достатъчен за 21-ви век".

Верхофстад допълни, че Европа е слаба спрямо Китай и другите суперсили и трябва да може да защитим интересите на гражданите си и на континента. В тази връзка той открои тяхната роля на Конференцията, която ще обобщи идеите им и ще ги предаде на евроинституциите, за да ги превърнат в законодателство. Като особено належащи въпроси той подчерта създаването на Здравен съюз и премахването на гласуването с единодушие във външната политика.

Домакинът на конференцията - евродепутатът Илхан Кючюк подкрепи идеята за промяна на ЕС:

„Европа трябва да взема бързи политически решения и трябва да ги взема заедно. Изобщо идеята за геополитическия съюз може да се превърна в една огромна химера, ако преди това Съюзът не се превърне в политически такъв“.

Стартът на Конференцията за бъдещето на Европа бе даден в неделя в Европейския парламент в Страсбург. Граждани от целия Съюз ще обсъждат в продължение на година идеите си за това каква Общност искат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!