Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН обсъжда конфликта между израелци и палестинци

Продължава смъртоносното напрежение между израелци и палестинци

| обновено на 12.05.21 в 07:54
Ивицата Газа, 12 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районът на Тел Авив беше подложен на ракетен обстрел снощи - втори от началото на поредния конфликт между Израел и палестинската групировка Хамас, която контролира ивицата Газа.

Общо 480 ракети са били изстреляни срещу Израел от началото на конфликта. Израелските удари - извършвани от поне 80 бойни самолета - доведоха до разрушение на 13-етажен блок с офиси на Хамас.

Броят на жертвите от двете страни е най-майлко 40 - 35-ма палестинци и 5-ма израелци, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече Хамас и друга групировка в Газа - „Ислямски джихад“, да платят скъпо за войнствените си действия.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания заяви, че ислямистите са „готови“ да отговорят, ако Израел ескалира насилието. „И ако иска да спре, също сме готови“, каза Хания, цитиран от Франс прес. 

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за да обсъди продължаващите размирици между израелци и палестинци. Срещата, която ще бъде при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за намаляване на напрежението.  
 
Това е втората такава среща на Съвета за сигурност за изминалите три дни. При първата в понеделник не бе постигнато съгласие за общо изявление. Запознати казват, че тогава Съединените щати не са били готови да подкрепят изявление, в което се призовава Израел да спре действия свързани със заселване в източен Ерусалим. Източен Ерусалим е район, който Израел анексира и приема за част от своята столица.

За сега не е ясно как ще действат Съединените щати днес по време на срещата в Съвета за сигурност. От Държавния департамент избегнаха конкретика по въпроса, но Нед Прайс, говорителят на институцията, заяви, че Америка иска да види мерки, които деескалират ситуацията.

Междувременно от Белия дом заявиха, че съветникът по национална сигурност Джейк Съливан в разговор с израелския си колега е заклеймил “продължаващите ракетни нападения от "Хамас" и други терористични групи, включително срещу Израел и Тел Авив.”

Съливан също е подчертал подкрепата на президента Джо Байдън за сигурността на Израел и “правото на страната да защитава себе като в същото време предпазва цивилни граждани.” Било е окуражено предприемането на стъпки за успокояване на ситуацията. Стана ясно, че Съливан също е обсъдил с правителството на Египет мерки за намаляване на напрежението в Газа и Йерусалим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна