Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 години галерия „Леседра“

4
FRED MAES, Belgium, So What 3, 2020, Mixed Media (Installation)
Снимка: галерия „Леседра“

Галерия „Леседра“, едно от обичайните и разпознаваеми пространства за изкуство в столицата отбелязва своя тридесет годишен юбилей. Създадена в края на 1990 година, тя започва своята активна работа на 6 май – Денят на Св. Георги – и той става патрон на галерията. Началото е с изложба на известния наш скулптор Димитър Рашков и вече 30 години представя съвременно изкуство, не само на български, но и на художници от цял свят.

В последните години „Леседра“ изгради своя профил предимно на представяне на графика малък формат с участието на автори от цял свят, като основното събитие в нейната дейност е именно Международната изложба графика малък формат. В момента в галерията се показва самостоятелна изложба на швейцарския художник Хайнц-Петер Колер, предимно акварели, любима техника на художника.

Румен Скорчев, Цирк, февруари, 2008, литография
От къде идва названието на галерията „Леседра“, кои са основните събития в тазгодишната ѝ програма – това ще разберете от нейния създател и неуморен радетел за популяризирането на изкуството на малка графика Георги Колев.

Снимките в материала са предоставени от Георги Колев
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия