Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в израелския град Лод

Жители на Лод напускат опожарена синагога.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обяви извънредно положение в централния град Лод заради размириците в арабските райони на фона на разрастващия се конфликт между израелските сили и палестинските бойци.

Очаква се извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, посветена на сблъсъците в района през последните дни.

Над 1000 ракети са изстреляни от палестинските бойци от понеделник вечерта към израелската територия, а в отговор Израел извърши въздушни удари срещу Газа. Палестинците твърдят, че са атакували град Тел Авив, след като при израелски въздушен удар е бил унищожен многоетажен блок с офиси в Ивицата Газа.

Друг израелски удар е довел до срутването на още една сграда. Убити са над 40 души, сред които и деца. Боевете започнаха след седмица на засилване на напрежението, породено от сблъсъците между израелската полиция и палестинските протестиращи в район на Ерусалим, който е свещен както за мюсюлманите, така и за евреите.

В основата на конфликта е възможността семейства в квартал на Ерусалим да бъдат изгонени от домовете си в резултат на продължаващо дълго време дело за земя в района.

Заселници твърдят, че тя е израелска.

Международната общност призова и двете страни да сложат край на насилието. Посланикът на ООН за Близкия изток Тор Уенсланд заяви, че ситуацията може да ескалира до „пълномащабна война“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени