Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужната работилница

| обновено на 12.05.21 в 14:27

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се вдъхновява в процеса на работа. Освен пространството и оборудването, екипът на работилницата споделя и опита си както в работата с различните машини – от фреза и грънчарско колело до 3D принтер и CNC рутер, така и опита си изобщо в създаването на неща.

Ето и екипа:

Георги Комсалов е учил архитектура в Университета по строителство и геодезия. Занимава се с дигиталната и техническа част. Води курсове по 2D и 3D чертане, както и по-специализирани – CNC фрезоване и 3D принтиране. От 8 години се занимава с изработка на макети.

Борис Калайджиев е възпитаник на Националната художествена академия със специалност порцелан и стъкло. Води курсове по керамика, дърворезба и пластични изкуства. От 20 се занимава с изработка на макети.

Ясен Недялков е завършил архитектура в Университета в Нотингам, Великобритания. Практикуващ архитект, който смята, че пътят към добрия и хуманистичен дизайн минава през работата с ръце. От 4 години е част от екипа на работилницата.

Ралица Шайкова е студентка по архитектура в УАСГ и преди година се включва в екипа заради студентски проект.

Споделената работилница на четиримата отговаря на една нараснала потребност на хората да създават сами нещата от бита си, да творят активно и да обменят опит как се правят вещите. Тази потребност се заражда и разраства с машинизирането и дехуманизирането на производството – все фактори, заради които човекът губи опита си за света и за ежедневието си. С много по-бързи темпове, отколкото си мислим. Да изработиш фигура от дърво или шкаф, да направиш скулптура или макет на сграда, да създадеш бижу или дори лодка, да докоснеш материала с ръцете си и той да оживее под тях и заедно с тях – това са възможностите, които една споделена работилница предлага. Тя предлага и много повече – общност, изградена от хора с мисия, визия и знание.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени