Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Президентът сложи рамка на едно възможно бъдещо правителство

"Има такъв народ" ще е първа партия в следващото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

"Президентът сложи рамка на едно възможно бъдещо правителство, показвайки, че е възможно хората да се съберат не на почвата на политическа идеология, а на почвата на това, че трябва да се прави почтено правителство, което да възстанови върховенството на закона". Този коментар направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с встъпилото в длъжност днес служебно правителство, назначено от Румен Радев.

По думите на Дайнов президентът Радев има "сантименти и идеи за балансиране на нещата по отношение на Русия", но добави:

"С инициативата "Три морета", която има за цел да противостои на нездрави руски намеси в нашия регион, в която той е деен участник, както и с участието му във форума на НАТО, т.нар. Б9, и декларацията, която подписа и той, която беше в посока на това, че Русия става все по-враждебна сила с лоши намерения, тези остатъчни трептения на Радев към Русия се поглъщат от истинската политика, че трябва да се пазим от руски влияния".

Проф. Евгений Дайнов заяви категорично, че пропагандата, че президентът Румен Радев е "едва ли не руски агент", е била фалшива от самото начало. 

Прогнозата на политолога е за по-различни резултати от предсрочните избори на 11 юли, тъй като той смята, че партиите на протеста не са успели да мобилизират всички свои симпатизанти на вота на 4 април.

Той посочи "Има такъв народ" като първа партия в следващото Народно събрание. Според него се надига вълна в обществото срещу ГЕРБ и заради разкритията в комисията по ревизия на управлението, които "ще отвратят хората":

"Изборите на 11 юли ще завършат процес на обръщане на обществото срещу ГЕРБ, които започна през 2019-а и сега намира своя политически и парламентарен израз. От тази гледна точка априлските избори и служебния кабинет са репетиция за следващ парламент и за следващо правителство".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Евгений Дайнов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!