Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на германския футбол подава оставка

Фриц Келер ще напусне Германския футболен съюз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската футболна асоциация (ДФБ) бе разтърсена в сряда, след като президентът й Фриц Келер заяви, че ще подаде оставка, след като сравни своя заместник с известен съдия по времето на нацистка Германия.

„Президентът Фриц Келер взе лично решение…че е готов да подаде оставка“, се казва в изявление на ДФБ. 

Той предизвика негодувание и призиви за оставка, след като сравни вицепрезидента на асоциацията Райнер Кох с Роланд Фрайслер – известният съдия от нацистката партия през 40-те години на миналия век, по време на среща миналия месец.

64-годишният Келер се извини на Кох, осъзнавайки, че думите му са били „напълно неприемливи, най-вече заради жертвите на нацизма“, но отхвърли възможността да се оттегли заради инцидента. Въпреки това, той ще направи именно това идния понеделник, след като се изправи срещу трибунал на ДФБ, на който ще обясни коментарите си.

В изявлението си ДФБ обяви, че „поставя основите за нова ориентация“. Генералният секретар Фридрих Куртиус също ще подаде оставка, докато Кох и Щефан Оснабрюге няма да се кандидатират за преизбиране през 2022, добавиха от футболната централа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени