Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Начев: Очакването е за прозрачност и отчетност на служебното правителство

Снимка: БНР

"Очакването е за по-голяма прозрачност и отчетност на служебното правителство", каза пред БНР политологът доц. Иван Начев и обясни, че то трябва да се отчита периодично пред президента и по този начин и пред обществото. Той подчерта, че с подбора на министрите в служебния кабинет Румен Радев е показал, че в България може да бъде направено експертно правителство, което да е подкрепено от различни политически сили:

"Това показва, че България е много по-важна от самите партии".

Иван Начев направи прогноза за кампанията преди предсрочните избори. Според него гласовете на ГЕРБ или ще се разроят към нови формации, или ще се върне подкрепата към ГЕРБ, ако политическите опоненти не успеят да се възползват от тези два месеца преди вота.

По думите му партиите на протеста трябва да заложат на честния диалог с избирателите:

"Трябва и да се отворят към други партии, защото 45-ият парламент показа, че имаше възможност за мнозинство, но тя беше пропиляна. ... ИТН и ИМВ показаха, че не са готови за политически диалог, а такова нещо е необходимо. Избирателят ясно показа, че иска да има много по-широка подкрепа властта".

Политологът посочи, че ресурсът на "Демократична България" е предимно в големите градове и трябва да работят секторно - в регионите, където може да подобри резултата си.

"Единственото, което остава като неизвестно, е поведението на БСП, защото вътрешните проблеми, които има, започва да се отразяват на избирателите. Трябва да се търси кардинална промяна на БСП, за да могат да привлекат повече избиратели".

Интервюто на Людмила Железова с Иван Начев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна