Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Снимка: santabanta.com

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад.

Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева Божурова, от  Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна. За съжаление, от тези планети с просто око, ще можем да видим само Марс, тъй като само той е достатъчно далеч по видимо ъглово отстояние от Слънцето в този момент.

Варненци ще видят Марс и Луната, ако излязат извън града в посока запад. Трябва да са далеч от светлините на града, примерно където е панорамата на Аксаково.

Като значение за астрономията Парадът на планетите не е нищо особено, коментира Ева Божурова. Това са планети, които се подреждат така периодично и тази им подредба може да предизвика само интереса на широката публика, стига да може да ги види.

Оказва се, че 2021 година няма да е от най-благоприятните за наблюдение на красиви небесни явления от България. Предстоят две слънчеви и две лунни затъмнения, но нито едно от тях няма да може да се види от Европа.

Надеждата да видим впечатляваща небесна гледка остава за август месец, когато е метеоритният поток на Персеидите с максимална активност в нощите около 12-13 август. Тогава, ако човек гледа внимателно и отбелязва и най-слабите метеори, които се появяват, може да преброи около 100-тина такива метеори на час. А при най-силните и красиви, хората могат да си намислят  и желание, каза още Ева Божурова. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна