Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента и композитор Николай Бехтеров

Преди точно 125 години е роден един скромен труженик на българското музикално изкуство - Николай Бехтеров - педагог, диригент, композитор. Особени заслуги той има в една специфична  област - обучението на слепите музиканти. Дълги години е диригент на Хора на слепите, за който създава много творби.

Николай Бехтеров е роден на 11 май 1896 г. в Никопол. Получава средното си образование в училището за слепи в София, след това завършва Лайпцигската консерватория със специалност "Цигулка" при Вителбехер и Елерт.

При завръщането си в България той става преподавател в Института за слепи в София, а от 1938 до 1944 г. дирижира Народния оркестър на Радио София. В годините след войната учителствува в родния си град, а от 1952 г. е диригент на Хора на слепите, чийто председател е от 1935 г. Под негово ръководство хорът израства професионално - работата на Бехтеров е много прецизна в изработването на детайлите, прави впечатление със стилното изпълнение на пиесите, ясната дикция на хористите, ансамбловата спойка на отделните партии.

Работейки с хора, Бехтеров композира за него над 30 авторски песни, издава сборник "16 български тригласни песни за еднороден хор" и прави повече от 100 обработки на народни песни за малък оркестър. И още: той е автор на детската оперета „Бегълци“, на сборник пиеси за пиано „Малкият пианист“, в който са включении 24 от най-популярните наши песни, маршове и танци. От цялото му творчество най-популярни са хоровите му песни - мелодични и с много българско звучане. Публиката познава добре песните „Бяла се зора зазори“, “Гуслар ми гусли“ по текст на Кирил Христов, “Млад свирачо“ по текст на Цанко Церковски, “Мари моме“ и т.н.

Чуйте в звуковия файл две песни на Николай Бехтеров, записани през 1956 г.: "Гусларска песен" и "Подмладен дядо" в изпълнение на Хора на слепите "Акад. Петко Стайнов" - София с диригент Марко Марков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени