Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В екоплана на ЕК: 55% спад на случаите на преждевременна смърт до 2030 г.

Снимка: Cross

С 55 на сто да спадне броят на случаите на преждевременна смърт до 2030-та година заради замърсяване на въздуха - това е залегнало в обявения днес от Еврокомисията план "Към нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата".

В него се определя как до 2050-та година замърсяването да бъде сведено до нива, които да не са вредни за човешкото здраве и екосистемите.

Според плана с 30 на сто трябва да спадне делът на хората с хронични проблеми заради шума от транспорта до 2030-та година. Пластмасовите отпадъци в морето трябва да намалеят наполовина, а пластмасовите частици, отделяни в околната среда - с 30 на сто.

Също наполовина трябва да спадне загубата на хранителни вещества и на използването на химически пестициди. С 25 на сто трябва да намалеят екосистемите в ЕС, в които замърсяването на въздуха застрашава биологичното разнообразие. 

За да бъдат постигнати тези цели, планът предвижда стандартите за качество да бъдат приведени в по-голямо съответствие с последните препоръки на Световната здравна организация, а стандартите за качеството на водите да бъдат преразгледани. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.