Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Новата световна икономика" обяснява дигиталната икономика, в която живеем

Снимка: Книгомания

Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват икономиката на една страна? Кои са причините за търговските дефицити? А как влияе върху глобалната икономика поведението на милениълите и на Поколението „Z“?

Върху всички тези теми акцентира новата книга на Ранди Чарлс Епинг „Новата световна икономика: наръчник за начинаещи“.Глобалният икономически пейзаж се променя с все по-висока скорост и става особено важно хората да разберат от какво е изградена и как функционира новата световна икономика. 

„Няколко са големите тенденции, които се описват книгата. Обръща се внимание на дигиталната икономика, в която щем не щем живеем. Тя определя не само икономическите решения, но и взаимодействието ни с властите. Разглежда се и възходът на Китай като глобална икономическа сила, което също е нещо ново.

През XX век имаше противопоставяне - комунистически лагер, капитализъм, свободен свят. Всичко беше черно-бяло, двуполюсно. В икономиката на XXI има много полюси на силите и господството на запада е оспорено. Това предполага конкретни решения от западните сили, но и нови претенции за доминиране от далекоизточните икономики. Епинг описва също и ефектите върху пазара на труда“, коментира Димитър Събев, икономист, журналист и преводач на книгата. 

В предлагания наръчник, написан на достъпен език, авторът Ранди Чарлс Епинг обяснява фундаментални икономически въпроси, без да се крие зад професионален жаргон или сложни графики. В трийсет и шест интригуващи раздела Епинг разбулва всевъзможни неща – от НПО и благотворителни организации до изкуствен интелект и копаене на данни.

С ясния си език, както и с подробния речник на термините в края, „Новата световна икономика: наръчник за начинаещи“ е задължително четиво за всеки, който иска да разбере какво се случва в света около нас. Тази навременна книга е източник на жизненоважна информация в днешното хаотично време и е подходяща за „прохождащи“ икономисти, студенти, а също и за всички, които искат да бъдат запознати с промените в съвременния свят. 

Чуйте повече от разговора на Луиза Лазарова с Димитър Събев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.