Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

До 4 юни се приемат документи във Фондация „Тук-там“

Снимката е илюстративна
Снимка: Фондация „Тук-там“

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители.

"Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума, която сме инвестирали, възлиза на 210 хиляди лева, така че не е огромна, но се покачва всяка година. Ние започнахме от първата година само с 10 хиляди лева на година и вече сме на 45, вярвам, че до година-две ще таргетираме от порядъка на 80 до 100 хиляди лева на година", каза за БНР Христо Бояджиев, основател на фондация "Тук-там".

Целта е да се увеличат средствата във Фонда и да бъдат подпомагани повече студенти. Очакването е завършилите в чужбина да се върнат да работят в България.

"Ние имаме два вида стипендии, едните са по-специализирани, конкретни за дадената сфера, това са тези, които получаваме от нашите партньорски компании. Тази година имаме две специализирани - едната е за устойчиво развитие, зелен мениджмънт, климатични промени, социално предприемачество, зелени финанси, другата е за технологии и компютърни науки", допълни в предаването "Нещо повече" Бояджиев.

Фондацията отпуска още две стипендии, за които няма ограничение за специалностите.

"Няма значение какъв е профилът на човека. Ние през годините сме имали страхотно разнообразни кандидатури и стипендианти, включително в арт средите, в право, невронаука", подчерта той.

До 4 юни се приемат документи във Фондация „Тук-там“. Жури оценява кандидатите на три етапа.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна