Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път на български език излезе книгата „Болката“

Книгата „Болката“ на Андре дьо Ришо
Снимка: ciela.com

За първи път на български език излезе книгата „Болката“ на Андре дьо Ришо в превод на Катя Пере. Андре дьо Ришо пише романа „Болката“, когато е на 23 години
Книгата предизвиква скандал, защото главната героиня, французойка, се влюбва в германски военнопленник по време на Първата световна война. 

Това е било смятано за двойно предателство към нейния починал на фронта съпруг и към родината. Интересното е, че самият Ришо е живял с майка си изолиран и че баща му е загинал на фронта. Има съмнение, че той описва нещо, което реално се е случило в неговия живот“, каза за БНР Белослава Чолакова, редактор на романа.

Андре дьо Ришо е роден през 1907 и почива през 1968 година.

Интересното е, че Андре дьо Ришо е човекът, който вдъхновява Албер Камю да пише. Албер Камю го посочва като своя вдъхновител, като човекът, който благодарение на неговия роман „Болката“, осъзнава, че писането не е да създаваш литература за забавление, а може да е литература, която дълбоко те наранява и ти помага да извадиш най-тежките си и мрачни мисли“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Чолакова. 

По думите на Белослава Чолакова, когато писателят Андре дьо Ришо е на около 50 години, постъпва в старчески дом и там остава до края на живота си.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна