Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радован Караджич ще доизлежи доживотната си присъда в британски затвор

Радован Караджич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден за геноцид по време на конфликта в бивша Югославия, ще доизлежи доживотата си присъда в британски затвор, съобщиха от британското министерство на външните работи.

"Форин офис" съобщи, че Радован Караджич ще бъде преместен в британски затвор от център за задържане на ООН в Нидерландия. 75-годишният Караджич бе признат за виновен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството на военен трибунал през 2016 година. Първоначалната присъда от 40 години по-късно бе увеличена на доживотен затвор.

Караджич бе признат за отговорен за убийството на повече от 7 000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Съдиите освен това признаха Караджич за отговорен и за обсадата на Сараево, при която в резултат на постоянен артилерийски и снайперистки обстрел за повече от три години намериха смъртта си около 10 000 мирни граждани.

Караджич, бивш психиатър, бе президент на Република Сръбска по време на босненската война през 90-те години. След края на войната той се укриваше с години, представяйки се за експерт по алтернативна медицина, докато не бе арестуван в Сърбия през 2008 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!