Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов: Ще проверим твърденията за издевателства над бизнесмени в ареста

Спор във ВСС за качеството на специализираното правосъдие и кое е политическа намеса

| обновено на 13.05.21 в 18:57
Янаки Стоилов (вдясно) на заседанието на Висшия съдебен съвет, което председателства за първи път.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обеща проверка на твърденията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за съществуване на видеозапис на издевателства в ареста над известен бизнесмен.

Стоилов за първи път председателства заседание на Висшия съдебен съвет. На него беше приета специална декларация срещу идеята за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура.

Твърденията си зърнопроизводителят направи в т. нар. комисия за ревизия, действала за кратко в разпуснатия 45-и парламент. Описвайки съществуваща - по думите му от години, схема за рекет, Илчовски заяви, че през 2017 година видял видео с издевателства в ареста, снимани от надзирателите.  Посочи като жертва  карнобатски алкохолен бос. Миню Стайков отрече, повтаряйки шест пъти: "Нямам сестра", а защитничката му обърна внимание, че клиентът ѝ е бил в ареста след есента на 2018 година.

Днес Стоилов обеща проверка на твърденията за издевателства в арестите, но поиска места, период и кръг лица:

"Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време няма да ни помогне, за да се справим с този проблем. Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква не всичко да бъде свършено от хората, които сигнализират, но все пак те да ни насочат какво точно да бъде проверено".

Горещо беше първото председателствано от служебния правосъден министър заседание на Висшия съдебен съвет. Опитът на Стоилов да дисциплинира изказванията на съдебните кадровици по темата - посегателство върху независимата съдебната власт ли е закриването на спецсъдилища, не беше особено успешен.

След повече от два часа разгорещени дискусии мнозинството около главния прокурор Иван Гешев наложи декларация, в която се заявява, че миналите на първо четене промени в закона само в правната комисия в разпуснатото Народно събрание е "удар по правовата държава". Едва трима съдебни кадровици бяха против. Сред тях и председателят на ВКС Лозан Панов:

"Въпросът дали специализираните съдилища и свързаните с тях прокуратури и разследващи структури са необходими в настоящия исторически момент е въпрос на популистка съобразност. Пленумът на ВСС не е политически орган, поради което и не бива да има като предмет на разглеждане подобен тип декларация".

"Това е политическа целесъобразност, но не е законосъобразност. Политическа целесъобразност е и обявяването на символична война на Америка и Великобритания по времето на Втората световна война. Резултатът е, че София почти е изчезнала от картата на страната - това също е политическа целесъобразност", коментира Иван Гешев.

По предложение на Янаки Стоилов на следващо заседание ще се вземе решение за критерии, по които да бъде направен анализ на съществуващите почти десет години спецсъд и прокуратура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!