Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жестокост за забавление – случаят с котката Мила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мила е простреляна с бойно ловно оръжие и е оцеляла по чудо. Бременна с четири котета. Тя е подминавана близо седмица, като през това време е била в безпомощно състояние – лишена от вода и храна, неспособна да стои изправена.

Случаят коментира в “Нашият ден“ адв. Валентина Каменарска

“Във всяка цивилизована държава това би довело до лавина от гняв, публикации и разследвания.

Изключително ниска е културата ни по отношение защита на животните. Пресен пример е едно изказване на кмет, което отново възбуди вълна от гняв, недоволство, но и на одобрение.

Всичко, което се случва, е плод на дългогодишна държавна политика, която неглижира този проблем.

Държавната политика се води и от интересите на обществото и от това какво то иска, но също така налага и нетрадиционни, нестандартни предложения, така както беше, когато дойде Covid, когато трябва да превъзпита бързо обществото.

След като нашето общество няма отношение към животните, или отношението към животните е много слабо, и възпитанието на хората е много слабо в това отношение, ред е на държавата да се намеси и да има цялостен пакет от политически мерки, за да може това незабавно да бъде спряно.

Такива неща се случват единствено и само в третите държави. Не съм чувала за нито една държава в Европа, в която това да може да се случи, без да стане огромен скандал, който да доведе до сериозно разследване.


Проблемът е хроничен

Историята на Мила изобщо не е единствена, тя е само две седмици след историята на Слипи – малко котенце от Стражица, което намерихме простреляно и влачещо се по улицата.

Травмата беше поне на 10 дни, което означава, че котето е било в това състояние, подминавано 10 дни, подминавано отново от хората.

Котето беше не само простреляно, но и ушите му бяха кълцани с нож, а опашката отрязана.

Все още има места в България, в които такива зверства могат да се случват не само безнаказано, но и да бъдат подминавани с безразличие.

Жестокост за забавление

Хора в България се забавляват, стреляйки по животните. И ако в случая с въздушните пушки, които се използват за развлекателни цели, можем по някакъв начин да приемем, че някой намира това за забавно, без да е очаквал, че ще осакати, а само да причини болка.

То когато имаме насреща очевидно психопат, който се разхожда с бойно ловно оръжие и стреля по улиците в населено място, защото котките не живеят по горите, това би следвало да буди доста сериозно притеснение в обществото.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна