Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХI Софийски фестивал на науката започва на 15 май

Любов Костова
Снимка: БГНЕС

ХI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май в "София Тех Парк" и ще събере на едно място над 100 български и международни учени от 12 държави. Те ще покажат необятността и богатството на света на науката и как науката може да бъде открита във всичко, което ни заобикаля.

"Ще търсим отговори на още много въпроси, например какви са вдъхновяващите разкази на жените в науката, къде е мястото и колко смели могат да бъдат жените в науката и колко много науката има нужда от жени", каза за БНР Любов Костова, директор на Британския съвет, организатор на фестивала.

По думите ѝ през 2020 година науката е станала по-видима заради пандемията от коронавирус: 

"Нейната роля за опазване на здравето и обществата ни стана безкрайно осезаема и все повече се говори за това какво правят учените. Но все още недостатъчно знаем за науката, с която учените се занимават ежедневно, не само с наболелия проблем с пандемията, но и с всички други изследвания, които се правят в международен аспект и част от тези изследвания са и българските научни проучвания. Науката представлява един международен, глобален език. Учените се гордеят, че са хората, които стъпват върху раменете на своите гиганти, на своите предшественици и предават знанието напред за следващите след тях", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Костова. 

На 17 и 18 май ще се състои фестивалната дигитална програма за ученици от цялата страна.

ХI Софийски фестивал на науката ще търси отговори на следните въпроси: Има ли надежда за по-добро утре за планетата и всички нас? Какви са последствията от самотата и изолацията върху психичното ни здраве? Къде търсим извънземен живот? Как технологиите помагат в борбата с фалшивите новини? Кои вируси са в основата на едни от най-важните еволюционни стъпки в изграждането ни като вид? Какво е общото между климата, глетчерите, морските нива, найлоновите торби и разнообразието на видовете? Защо рециклирането е важно? Къде в Космоса е открита вода (и в течно състояние ли е тя)? Превръщат ли се жените учени във вдъхновение за други момичета и млади жени да преследват своите невъзможни мечти?

Повече за програмата можете да научите на сайта на Британския съвет.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна