Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС остро осъди опита за закриване на специализираните съд и прокуратура

| обновено на 13.05.21 в 14:59
Снимка: БГНЕС

Мнозинството във Bисшия съдебен съвет гласува специална декларация, в която нарича опита на разпуснатото 45-о Народно събрание да закрие cпeциализирания съд и прокуратура "yдap въpxy демокрацията и пpaвoвaтa дъpжaвa".

"За" гласуваха 18 от съдебните кадровици, сред които главният прокурор Иван Гешев.

"Това, което се случва, въпреки че аз съм прокурор, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори. Това трябва също ясно да бъде казано, ние сме ВСС и ние сме хората, които трябва да защитим всеки магистрат, независимо дали е съдия, прокурор или съдебен служител, защото иначе не ни е тук мястото", коментира Иван Гешев.

Един от тримата гласували "против" пък беше председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Мисля, че е необходима наистина една внимателна преценка на ефективността на тези структури преди безкритично да се присъединим сляпо към декларацията на прокуратурата в тяхна подкрепа. Присъщо на съдиите е обективност и безпристрастност, искат една обоснованост на съответните изводи и не позволяват да бъдат направени голословно, без конкретен анализ и мотивирана оценка", заяви Лозан Панов.

По предложение на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който за първи път председателстваше съдебния кадрови орган, в декларацията бяха направени някои корекции и се взе решение да бъде направен анализ на работата на специализираните структури:

"Със или без декларация за мен този въпрос не може да бъде заобиколен. Така че всеки, който изразява някакво финално становище, без да си направи анализ и без да си представи за тези около десет години какво е постигнато, какви са проблемите, това ще бъде израз на предубеденост, независимо в каква посока".

Преди началото на заседанието Стоилов обяви, че ще бъдат проверени твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за съществуващ видеозапис с издевателства в ареста над известен бизнесмен.

Той обаче поиска да получи повече конкретика.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!