Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Да не поставяме избирателите на патриотите в шах с пешката

Лидерите на патриотичните формации трябва да направят крачка встрани и да не участват в изборите, смята той

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Патриотичните формации трябва да спрат да се определят като едни или други „фили“ или „фоби“, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за БНР. 

Не можем да продължаваме да се люшкаме между това, което ни казват Вашингтон и Брюксел и какво иска Москва, подчерта Красимир Каракачанов в предаването „12+3“. По думите му българските политици постоянно загърбват и замитат проблеми под килима, защото „ги е страх да не им се разсърди някой в Брюксел, в някое посолство, западно, в София“.

В геополитиката трябва да използваме нашето положение и да формираме политики, а не да бъдем консуматор на чужди схеми и на чужди интереси.“

България трябва да отстоява достойна национална политика, а българският интерес да бъде водещ, допълни той. 

Запитан кой може да влезе в потенциалното обединение на патриотите, Красимир Каракачанов заяви, че между избирателите на патриотичните формации няма крамоли и проблеми, а проблемите са започнали от борби и крамоли между лидерите.

Красимир Каракачанов предлага формулата – без да се съизмерва вина, лидерите на патриотичните формации да направят крачка встрани и да не участват в предстоящите избори.

„Нашите лични проблеми помежду ни не са важни. Важното е хората, които искат да гласуват за патриотични формации, да не ги поставяме в шах в пешката.“

В отговор на въпрос дали патриотите биха били естествен съюзник на ГЕРБ в следващия парламент, Каракачанов посочи, че „такова нещо няма, няма такава формулировка“.

Относно пренасочването на патриотичния вот той заяви, че разделението е разочаровало избирателите и определи политически сили като „Има такъв народ“ като „партии-времянки“ без ясна идеология, които „минават и заминават“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна