Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски военни предупреждават за рисковете от ислямизация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Епистоларно-политическа драма се разгаря във Франция. В две писма се предупреждава, че страната е на ръба на гражданска война заради пълзящата ислямизация.

Първият текст - на бивши военни, бил определен от някои среди като призив за преврат, а от други – като позиция на пенсионирани генерали по пантофи. Той бил последван от друг текст с подписи на действащи военни фигури. Писмата са публикувани във френско консервативно издание.  

„Тези писма обезпокоиха правителството. Армията е нещо много важно за Франция. Тя е армията, която пази републиката, нацията, държавата. Към военните има много голям респект“, каза в интервю за БНР журналистът Румяна Угърчинска, която от дълги години живее в Париж. По думите й фактът, че военните вземат думата, е многозначен.

Угърчинска анализира неотдавнашното напрежение между държавното ръководство и армията и посочи, че този конфликт се е задълбочил. „Този вътрешен проблем, който е болезнен, бе подет от крайната десница.“

Част от подписалите първото писмо, които не са военни, са ангажирани политически в партията на Марин льо Пен, уточни Румяна Угърчинска. Според нея политиците се опитват да използват проблема със статута на армията.

Голяма част от французите смятат, че не се прави достатъчно, за да се предотврати тази огромна вътрешна заплаха, отбеляза журналистът в предаването „12+3“. Големият дебат е какви трябва да бъдат мерките, каза още тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна