Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Новата джамия в Кърджали
Снимка: Рейхан Мустафа Ферад

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса.

Настъпването на Рамазан Байрам беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии в Кърджалийско. Това стана по време на голямата празнична молитва, сложила край на едномесечния пост, през който мюсюлманите не се хранят от изгрев до залез слънце. 

Новата джамия в Кърджали  Снимка: Рейхан Мустафа Ферад

За първи път тази година заработи една от най-големите джамии в Родопите - тя се намира в квартал „Прилепци“ в Кърджали и побира 1 200 богомолци. Оформена е като религиозен и светски център и беше завършена дни преди празника.

Празнична молитва имаше и в централната джамия в Кърджали.

На Рамазан Байрям на почит е тъпанджията, който е будил цял месец вярващите да започнат своя пост. Той обикаля къщите да честити празника, а в замяна получава пари и подаръци.

„Дават, не дават – аз трябва да обикалям къща по къща. Занаят. От старо време е останало.“

59-годишният Азис Джевджет от ардинското село Млечино е бил тъпана повече от десетилетие. Днес обаче той не стана рано да поздрави своите съселяни, защото тази година заради пандемията в района няма тъпанджия. Единственият човек, запазил занаята, е в село Горно Прахово.

Мустафа Хаджъ  Снимка: БГНЕС

За мюсюлманите Рамазан Байрам е ден на прошка и съпричастност. Освен за празнуване, това е време и за равносметка, обясни главният мюфтия на България Мустафа Хаджъ.

Байрам е време, когато всички празнуват – заможните да подпомагат социално слабите, за да може всички да се чувстват равни. Байрам е време, когато хората се помиряват, ако евентуално между тях има неразбирателство. И най-вече – Байрам е време, когато всеки уважава своите родители.“

Рамазан Байрам се предшества от деня Арифе, в който се раздават бонбони и мекици. За него домакините се подготвят от рано сутринта, сподели Сабиха Местан.

„Всяка домакиня сама решава колко килограма брашно ще омеси. Оформят се топки с големината на ябълка. Раздаваме на всички свои съседи и комшии, без разлика та етнос и религия.“

Заради въведения до 17 май национален локдаун в съседна Турция, много наши изселници се отказаха да се върнат по родните места. Не ги очакваха и техните близки в Кърджали.

„Няма как да дойдат. Настроенията не са празнични.“

„Всеки се пази, не пътува.“

Джамията „Баня Башъ“ в София   Снимка: БГНЕС

Рамазан Байрам продължава три дни. След 70 дни идва и другият голям мюсюлмански празник – Курбан Байрам. Мюсюлманите в Кърджалийско се надяват тогава да паднат противоепидемичните мерки и близките им да пристигнат от Турция.

Снимките са предоставени от Рейхан Мустафа Ферад

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна