Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложение „Световно образование“ ще се проведе в началото на юни във Варна, Пловдив и София

Снимка: БГНЕС

Представители на редица образователни институции пристигат в София за среща с ученици, студенти и кандидат-студенти в рамките на изложение "Световно образование". Изложение „Световно образование“ ще се проведе на 4 юни във Варна, 5 и 6 юни в София, 7 юни в Пловдив. Изложението ще бъде на открито.

"Тази година предвид Брекзит и предвид пандемията се наблюдават някои промени. Очакван спад за Великобритания, въпреки че все още продължава да бъде сред предпочитаните дестинации, що се касае до избор на програми на английски език, имат най-голям спектър от сфери, които кандидатите могат да избират, престиж на университетите и някои специалности, които не се предлагат в други места в Европа. Наблюдаваме и повишен интерес и ръст на кандидатите към Холандия, тъй като там правителството поддържа политика да намалява таксата за първокурсници за бакалавърски програми наполовина", каза за БНР Николай Христанов от екипа на изложение "Световно образование". 

Български кандидат-студенти търсят специалности за висше образование в Нидерландия, Германия, Австрия, Италия.

"За Франция също има интерес. Скандинавските държави се нареждат сред търсените предвид това, че продължават да предлагат безплатно висше образование, макар и с по-висок стандарт на живот", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Николай Христанов. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.