Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката на София разказва

7
Снимка: Столична библиотека

На Празника на библиотекаря – Деня на светите братя Кирил и Методий – в Столичната библиотека беше открита изложбата „Библиотеката на София разказва“. 

Ана Анастасова даде повече подробности в "Артефир" за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека.

"Библиотеката разказва истории на книги, които се пазят в нашите фондове, за съдбата на колекции на видни общественици и писатели и покрай тях за моменти от историята на библиотеката и на столицата. Книги, които свидетелстват за промените през годините в обществения и политическия живот.

Във фоайето на Столична библиотека, през което всеки ден преминават стотици читатели и посетители на библиотеката, се откри интерактивно пространство за визуални изкуства. Младите участници в проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“, обновиха стените с ярки стенописи, витражи и мобилни инсталации от модулни панели с букви и картини. Те бяха приветствани от Директора на Столична библиотека Юлия Цинзова, която ги покани да претворят своите смели артидеи и в други пространства на библиотеката. Станимир Божилов, преподавател в Нов български университет и ръководител на проекта, представи творбите на участниците – ученици и студенти от училищата и вузовете по изобразителни изкуства и им връчи дипломи и награди.

"В деня на библиотекаря –11 май – Столична библиотека по традиция подарява едногодишни читателски карти. Големи опашки от желаещи да получат читателска карта се извиха пред отворените 11 места за регистриране в централната сграда на пл. „Славейков“. Първите си карти за библиотеката получиха много младежи – ученици и студенти. Близо 70% от новите 1530 карти са на млади хора до 30 години, които се надяваме да станат наши постоянни читатели и посетители на интересните ни инициативи."

Изложбата може да бъде разгледана на място до 26 май 2021 г.

Чуйте в звуковия файл 

Снимките са предоставени от Столична библиотека.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени