Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексения Димитрова: Българската следа в атентата срещу папата идва от български източник

Йоан Павел II
Снимка: архив БГНЕС

„Големите геополитически интереси по времето на Студената война очевидно са били водещи в отношенията между великите сили. България като малка страна е била пожертвана вероятно.“ Това каза в интервю за БНР журналистът Алексения Димитрова по повод 40-годишнината от атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 година. Тогава Сергей Антонов е набеден като ръководител на атентата, по-късно съден и освободен заради липсата на доказателства.

Снимка: архив

Нерадостна е съдбата не само на Сергей Антонов. Сергей Антонов е една от жертвите, както се разбра по-късно - невинно пратен в затвора за доста дълъг период. /…/ Този човек си отиде доста млад, доста огорчен и съсипан. Но не само той е жертвата. Видях името и на един българин, за който много малко се знаеше. Не се говореше за това име изобщо. Излезе от документите на Държавния департамент“, коментира Димитрова, която смята, че най-големият потърпевш е България“. 

Алексения Димитрова е издирвала документи от чуждестранните архиви във връзка с атентата през американски институции.

С учудване видях, че няма абсолютно нито един документ, който да вади сериозни доказателства за българско участие. Това не само ме озадачи, но ме и амбицира“, разказа тя в предаването „Нещо повече“. Димитрова е писала и на жена, която се е намирала непосредствено до папата в мига на атентата и е била ранена.

Снимка: архив

Исках да намерим факти, доказателства, гласове какво точно се е случило.“

Българската следа се е появила от български източник, сочат общо данните, събрани от Алексения Димитрова.

Бившият анализатор от ЦРУ Мелвин Гудман е един от източниците на информация. Той не е бил съгласен с начина, по който е била формирана българската следа, поясни Димитрова, която е правила две интервюта с него през годините.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени