Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поетичните преображения на Владимир Мартиновски

Снимка: личен архив на Владимир Мартиновски

Владимир Мартиновски представи своята първа стихосбирка на български език в подбор и превод на Роман Кисьов и беше гост на Европейската Нощ на литературата в София. 

Роденият в Скопие през 1974 г. поет, есеит, белетрист и литературен критик е „един от най-ярките представители на средното поколение в литературата на РС Македония – безспорен ерудит и интелектуалец, многоизмерен творец, поет, белетрист, есеист, литературен критик, преводач, музикант, университетски преподавател – професор по обща и сравнителна литература“, както го представят от издателството. 

Автор на около двадесет книги, носител на няколко литературни награди, той досега беше публикуван у нас в периодиката, но нямаше своя стихосбирка на български. С „Преображения“ проф. Мартиновски вече има един представителен том с разнообразната си поезия. 

Ето какво отговаря той в интервю на Марин Бодаков за „Тоест“: 

„Смятам поезията за онази форма на изкуство, която синтезира всички литературни жанрове и всички изкуства. За мен поезията е „мислене“ в картини: всяко стихотворение е подобно на „галерия“; един музей от поетични, мисловни, вътрешни картини. Затова може да се каже, че поезията е вид словесна живопис. Едновременно с това поезията е и някакъв вид „музика“: всеки стих е възможност за създаване на „акорди“ от звуци, всяко стихотворение има свой ритъм, свои съзвучия, интервали и синкопи на мисълта. Всъщност моята поетика се основава на чувството за вълнуващите връзки и граници между поезията и другите изкуства. Това са и опорните точки на научните ми изследвания: поезията, живописта, музиката.“

Чуйте репортажа от премиерата на „Преображения“ с участието на автора, на издателя Мартин Христов, на преводача и художника Роман Кисьов, както и изпълнение на актьора Гьорги Георгиев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.