Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободната изпълнителска сцена има нужда от повече видимост

Стефан Прохоров
Снимка: Личен архив

Свободната изпълнителска сцена отдавна има нужда от повече видимост, диалог и приемственост. Във връзка с това Асоциация за свободен театър и Театрална компания “Момо” канят на поредица от фокус срещи с артисти от свободната изпълнителска сцена. 

Първата такава среща е предвидена за 14 май. На сцена “Дерида” е премиерата на “Телепорт” - новият спектакъл на хореографа Живко Желязков, който ще бъде последван от разговор с критика Ангелина Георгиева - един от утвърдените специалисти в областта на българския съвременен танц и пърформанс.  

На 17 май предстои още една вълнуваща среща с Ива Свещарова. През юни са предвидени още срещи.

“Свободната сцена съществува в България вече повече от 10 години и се развива и има своите постижения и падения, разбира се, но за разлика от институционалните изкуства почти не успява да остави следи за своята дейност, почти не успява да създаде и възпита памет.Свободните артисти са силно свободно мотивирани и самоинициативни.

Често тяхната работа не е свързана с институции, които да имат задължението да архивират труда, художествените постижения и често се загубват като наследство”, казва Стефан Прохоров - член на УС на Асоциацията за свободен театър.

Още за инициативата “Следите остават - разговори със свободни хора”, чуйте в разговора на Катя Василева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна