Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини от цветя и арфа в изложбата на Илиана Селимска

Снимка: личен архив

Да вдъхнеш отново живот на цветята - това е направила Илиана Селимска, арфист солист в Симфоничния оркестър на БНР, в първата си самостоятелна изложба, чието откриване ще е съчетано с концерт на арфа.

„Един ден наблюдавах две цветя с прекрасни цветове, тръгваха да увяхват. Така си казах – не може ли да им вдъхна нов живот? Те трябва да се хербаризират. С много обич ги изсуших внимателно между страниците на стара книга, след което се опитах да направя нещо и се получи една много симпатична забързана госпожица. Това ме инспирира“, разказа Селимска в предаването „Нещо повече“.

Моите бои, материалът, с който работя, са изсушените, хербаризирани цветя“, поясни Илиана Селимска. Нейните картини напомнят характерен стил в японското изкуство, но там фигурите се поставят върху ръчно изработена хартия.

Когато посегне към изсушените растения, Селимска няма предварителна идея какво точно ще се получи. „Това е много магически момент, много приятен. Действително става като картина, без да съм имала предвид как.“

Стремежът на Илиана Селимска е да не нарушава това, което е създадено от природата, затова тя не изрязва допълнително силуетите на цветята.

Музиката е най-големиуят дар за мен, сподели още Селимска, която определя новото си умение като допълващо всичко по „много прекрасен начин“.

Изложбата се открива на 19 май в културно пространство „Портрет“ с популярни мелодии, аранжирани специално за арфа.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!