Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 млн. евро глоба за "Гугъл" в Италия

Снимка: Ройтерс

Италианският гарант за конкуренцията и пазара (AGCM), налoжи глоба от над 100 милиона евро (102 084 433) на компаниите Alphabet Inc., Google LLC и Google Италия за  нарушение на член 102 от Договора за Функционирането на Европейския съюз. Въпросът засяга доминираща позиция на "Гугъл" при ползване на мобилни приложения от шофьорите .

За италианския гарант за конкуренцията и пазара (AGCM) "Гугъл" не е позволил на италианската компания по електроразпределението ENEL да ползва мобилно приложение за включване в системата Android за автомобили, необходима на шофьорите да намерят къде има колонки за зареждане на електрически автомобили и да си запазят час.

Така предимство има приложението Google Maps, което несправедливо ограничава възможностите на потребителите да използват приложението Enel X Italia, когато шофират с електрическо превозно средство и трябва да презареждат. От "Гугъл" отговориха,че не са съгласни, ще прегледат документацията и ще преценят следващите си стъпки.

Освен това италианските власти поискаха от TikTok да анулира  акаунти на потребители под 13 години и да бъде сведен до минимум рискът деца под тази възраст да ползват платформата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени