Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световноизвестният тромпетист Сергей Накаряков отново е в България

Националният филхармоничен оркестър
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Националният филхармоничен оркестър посреща поредната голяма звезда в класическата музика - тромпетистът Сергей Накаряков.
     

Вероятно изкушените меломани си спомнят как през 1992  г. се появява дебютният компактдиск на 15-годишното тогава русначе Сергей Накаряков, което изумява музикалния свят. Малко преди това, на 12, детето за първи път идва в България и вече свири като истински артист. Знаят неговата история - започнал като пианист, след травма в гръбнака, в следствие от катастрофа, той не може да продължи с пианото, но би могъл да свири прав. Баща му намира решението в друг инструмент - тромпета. Детето напредва изключително бързо, свири не само традиционен репертоар, но и преработки на най-красиви и сложни произведения, писани за други инструменти.

Накаряков е вече на 44 години, живее в Париж, а името му продължава да се произнася с респект и изпълненията му да будят възхищение, защото той не спира да ни удивлява и да прави невъзможното с двата инструмента, на които свири - тромпет и флюгелхорн. Един от по-нестандартните модели флюгелхорн, създаден специално за него, носи името му.

През годините Накаряков си е партнирал с най-големи личности в музикалния свят - като Гидон Кремер, Марта Аргерич, Юрий Башмет и много, много други.

Прочутият изпълнител идва за 4-ти път у нас и за втората си среща със Софийската филхармония. Този път той ще представи един от най-репертоарните концерти за тромпет и оркестър - от арменския композитор  Александър Арутюнян, написан през 1950 г. 

„Това беше първият концерт с оркестър, който изпълних в живота си. Бях на 10 години. Беше в моя роден град Горки, който сега се нарича Нижни Новгород, с филхармонията там. Свиря го през целия си професионален живот. Той е сред най-известните произведения за този инструмент. Изпълняват го в цял свят. Имах щастието да се познавам със самия композитор Александър Арутюнян. Свирил съм го и в Ереван в негово присъствие - на неговата 85-годишнина и на 90-годишнината му. Той вече не е сред нас, но аз продължавам да поддържам връзка с дъщеря му“, каза за БНР Сергей Накаряков.

Концертът за тромпет и оркестър от Арутюнян е посветен на друг голям тромпетист - Тимофей Докшицер. Това е важна фигура и в живота на самия Накаряков и затова последния му издаден до момента компактдиск, озаглавен „Посвещение“ е записан именно в почит към Докшицер. В него на Сергей Накаряков партнира пианистката Мария Меерович, дългогодишна сценична партньорка на звездния гост.

За мен това беше важен проект. Там влизат известни произведения от репертоара на Тимофей Докшицер, както и мои аранжименти, над които работихме заедно с Мария. Това беше тромпетистът, който ме вдъхнови да изпълнявам класическа музика на този инструмент. Когато бях на 9 години и баща ми ми предложи да опитам да свиря на тромпет, аз не си представях как ще стане това. По същото време моята по-голяма сестра учеше в Москва и донесе две грамофонни плочи с негови изпълнения - на едната бяха записани виртуозни пиеси, а на другата - произведения от Йохан Себастиан Бах за тромпет и орган. Когато чух музиката от Бах бях шокиран и се просълзих. Това беше отправна точка за мен“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Сергей Накаряков.

Сергей Накаряков беше гост на Софийската филхармония за откриването на сезона 2014-та/2015-та година. Заедно с Мария Меерович тогава те солираха в Концерта за пиано, тромпет и оркестър от Дмитрий Шостакович под диригентството на Мартин Пантелеев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.