Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлан Стоев: Запазването на евроатлантическите ценности и единството на НАТО е жизненоважно

Светлан Стоев
Снимка: БГНЕС

За България запазването на евроатлантическите ценности и единство на алианса е жизненоважно. Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев по време на конференция за НАТО и бъдещото му развитие, организирана от Атлантическия клуб. Той отбеляза, че неотдавна е била подкрепена идеята за домакинство на морско координационно присъствие на НАТО в Черно море.  

„Свидетели сме на нарастващи конфронтации отвъд класическите постулати за военен конфликт. Именно поради това интегрирането на темата за устойчивостта в отбранителното планиране на НАТО и, съответно, на национално ниво е изключително важно за нас“.

По време на конференцията служебният министър на отбраната Георги Панайотов посочи, в приветствието си, че няколко от основните  предизвикателства на НАТО са  свързани с Русия, с терористичната заплаха срещу общите атлантически ценности. В навечерието на срещата на върха на Алианса през юни, заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана отново припомни, че Русия остава предизвикателство в Черноморския регион.

„Като говорим за черноморския регион - основните предизвикателства са свързани с Русия. Нелегалното анексиране на Крим, изпращането на войски в Грузия смятаме за агресивно поведение. Сега е Русия използва Крим за да демонстрира сила в черноморския регион и дори извън – в района на Средиземно море и северна Африка. Трябва да бъдем нащрек. Особено предвид последните струпване на войски в региона“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени