Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани и институции се обединяват за по-чисти зони край варненската местност Перчемлията

Кръгла маса на тема „По-чиста и красива среда в местност Перчемлията“ ще се проведе днес във Варна. Организатори са от варненската НПО "Пауър джъмп", която през октомври миналата година направи офроуд акция за почистване на нерегламентирани сметища в трудно достъпни места в района. Представители на сдружението решават, че искат да излязат от омагьосания кръг, в който винаги има едни хора, които чистят, а други, които хвърлят безразборно боклуците си. Започват диалог с представители на общините Аксаково и Варна, защото Перчемлията се намира на границата на двете общини. Срещат разбиране от местните администрации и към днешна дата вече има редовно сметоизвозване от местността.

През последните години в "Перчемлията" започнаха да живеят все повече хора и в различни периоди от годината там живеят около 200 души, каза за Радио Варна Нора Стефанова, представител на Пауър джъмп. Остава проблемът с незаконните сметища със строителни отпадъци в гористите части около района, каза още тя. Там има камари боклуци, като на места се вижда дори изхвърлени цели покъщини, допълни Стефанова. 

Основният проблем с тези сметища е, че когато хората наемат фирма да извози старите им мебели, те не знаят, че най-често тази фирма не е регистрирана по Закона за управление на отпадъците, за да има право да извозва отпадъци, обясни Нора Стефанова. Затова и те най-често изхъврлят боклуците не по регламентираните сметища, а в гористи части, както е в случая с местността "Перчемлията", където има много такива незаконни микросметища.

На кръглата маса днес ще бъде обсъждано и организирането на мащабна почистваща акция на 30 май, неделя, чиято цел ще бъде да се даде повече гласност и видимост както на замърсяването в района, така и на започналите регулярни и целенасочени усилия за справяне с проблема. Почистващата акция ще обедини усилията и ресурсите на всички институции и организации, с които Пауър Джъмп са започнали диалог, така че да се постигне максимален ефект. Призоваваме всички хора, които искат чиста природа, да се включат в акцията на 30 май, като допълнително ще дадем повече информация, каза още Нора Стефанова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени