Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои ЦИК да определи в кои случаи се преминава от машинно към "хартиено" гласуване

Росица Матева
Снимка: Ани Петрова

„На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може да се пробва как работят машините за гласуване, така че ще проверим как ще работи този основен вариант за гласуване“, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

„По закон се казва ясно в кои случаи не ползваме машините за гласуване и започваме гласуване с хартиени бюлетини, но и ЦИК трябва да вземе своите решения като условията и реда за машинно гласуване и трябва да доразвие определеното в закона в кои ситуации ще трябва да се спре с машинното гласуване и да се премине на хартия. Престои да вземем такова решение“, съобщи в „Преди всички“ Росица Матева.

По думите и тези случаи трябва много точно да се определят. Все още не е изяснено колко машини ще са необходими за гласуване на българите в чужбина.

"Във Велико Търново случаят от последните избори и проблемът с машинното гласуване и бил по-скоро заради погрешно подадената листа към машините, затова ще трябва да се предвиди занапред двойна или тройна проверка на данните, които се залагат в машините, поясни още Матева.

Матева поясни, че още не изяснено за колко точно машини, използвани на предишните избори, трябва да се заплати за тяхното използване.

"Задължително ще трябва да се направи обучение за работа с машините на членовете на СИК, както и да се разясни на гражданите в цялата страна как ще се гласува машинно", посочи Матева.

По думите и възнагражденията на РИК и на СИК ще са същите и на следващите извънредни избори, като за членовете на СИК има предвидени допълнителни възнаграждения.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени