Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел засили офанзивата си срещу Газа след нови ракетни атаки

| обновено на 14.05.21 в 18:23
Ракети, изстреляни от Ивицата Газа към Израел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел продължи да нанася въздушни удари и да обстрелва с артилерия ивицата Газа и през изминалата нощ, но не даде „зелена светлина“ за сухопътна операция в палестинските територии.

Израелската армия засили ударите срещу подземните тунелите, през които бойците и командирите на ислямисткото движение „Хамас“ да се движат из Газа и да навлизат на израелска територия. Заедно с това „Хамас“ продължи ракетния обстрел срещу градовете в Южен Израел Сдерот, Ашкелон и Беершеба.

Според здравното министерство в Газа от понеделник насам са загинали 119 души, сред които 31 деца. Ранените са 830. Осем са израелските жертви на ракетните атаки на „Хамас“.

Не стихват призивите на международната общност за овладяване на обстановката в Близкия изток. Налагането на прибързано примирие може да има обратен ефект и само след месец всичко да започне отначало, предупреди обаче Марг Регев, съветник на израелския премиер Нетаняху.

„Ние не желаехме този конфликт, но след като вече е започнал, трябва да завърши с продължителен период на затишие и единственият начин да бъде постигнато това е като Израел „извади от строя“ Хамас, военните структури на организацията, командването ѝ и нейните арсенали. Хамас трябва да разбере, че не е в неин интерес да изстрелва ракети срещу Израел“, каза той.

Политическият анализатор и бивш представител на Палестинската автономия Нур Одей изрази различна позиция.

„Трябва да видим общата картина. Не може просто да кажем, че „Хамас“ трябва да спре да изстрелва ракети, а да повдигнем трудните въпроси: Защо Израел продължава да обсажда Газа, защо израелските нарушения на международната право остават безнаказани? Това е окупационна сила, която причинява огромни страдания на цивилното население, което трябва да защитава. Няма никаква логика и е напълно неприемливо да бъде хвърляна вината върху жертвите“.

Напрежението в Газа отекна и на Западния бряг, където двама палестинци бяха убити от израелски войници при отделни инциденти.

Израелският президент Реувен Ривлин предупреди за възможна гражданска война заради сблъсъците между евреи и араби в Израел.

Тази сутрин израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военната операция срещу палестинските бойци в Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Той каза, че радикалното палестинско движение „Хамас“, което контролира Газа ще плати висока цена.

Преди това израелските военни призоваха 7000 армейски резервисти и разположиха войници и танкове близо до границата си с Газа. Според израелските военни наземната офанзива в Газа е един от вариантите, който се обсъжда, но все още не е взето официално решение.

Военен говорител на „Хамас“ предупреди, че групировката е готова да даде суров урок на израелските военни, ако те решат да продължат с наземната атака.

Конфликтът започна след седмици на израелско-палестинско напрежение в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. Размириците и въздушните удари продължават вече пето денонощие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавна деескалация и прекратяване на военните действия в Газа и Израел.

Заради противопоставяне от Съединените щати с цел приоритет на посреднически усилия, днес няма да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН както беше обявено по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени